Türk savunma sanayisinin milli ürünleri dünya ordularının radarında
Türk Savunma Sanayisi 2024 Yılında Altın Çağını Yaşıyor
Türk savunma sanayisi, 2024 yılında altın çağını yaşarken üretilen yerli ve milli ürünler, birçok ülke için tercih nedeni haline geldi. Bu dönemde Türkiye, savunma sanayisine yönelik ihracat yapan ülkeler arasında 11’inci sıraya yükseldi.
Savunma ve havacılık sanayisi ihracatı geçen yıl 7 milyar 154 milyon dolara ulaşarak tarihi bir rekora imza attı. Yenilendikçe artan ihracat sayesinde Türkiye, dünya ekonomisine de katkı sağlamış oldu.
Karadan Havaya İhracat
2024 yılında Türkiye, 40 ülkeye 4 bin 500’den fazla kara aracı, 3 ülkeye korvet, 10’dan fazla ülkeye 140 deniz platformu, 42 ülkeye mühimmat ve füze, 50’den fazla ülkeye 770 İHA, SİHA ve TİHA ihraç etti. Ayrıca, 24 ülkeye 1200 elektro-optik sistem ve stabilize silah sistemleri, 8 ülkeye taarruz helikopteri, 10 ülkeye radar, 111 ülkeye farklı boyutlarda silah, tüfek, tabanca, 11 ülkeye 1500 kamikaze dron ve 2 ülkeye HÜRKUŞ satışı gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, “Tüm yelpazede ürün üretmenin ötesinde ihraç etmiş durumdayız. Neresi olursa olsun ihtiyacı karşılayabilecek yetkinliğe sahibiz.” açıklamasını yaptı.
En Çok İhracat Avrupa’ya
Geçen yıl toplam AR-GE bütçesi 3 milyar dolara yaklaşan Türk savunma sanayisi, özellikle Avrupa pazarında büyük başarı elde etti. İHA’lar, akıllı füzeler, kara araçları, silah kuleleri, askeri gemiler, uçak ve helikopter yapıları ile radar ve simülatörler en çok talep gören ürünler arasında yer aldı.
Savunma sanayisinde faaliyet gösteren 3 bin 500’den fazla firma ve 1100’ü aşkın aktif projesi bulunan Türkiye, geçmiş dönemlere kıyasla en fazla NATO projelerine başvuruda bulundu.
Yerli Motorlar Üretim Aşamasında
2024’te önemli başarılara imza atan Türk savunma sanayisi, ALTAY tankının motorunun yerlileştirilmesi çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Aynı zamanda füzeler için geliştirilen yerli motorlar ve milli muharip uçak KAAN için yapılan çalışmalar sektöre ivme kazandırıyor.
GÖKBEY helikopteri motorunun da yerli ve milli olması hedeflenirken, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’de (TUSAŞ), GÖKTÜRK-2 yenileme uydusunun test faaliyetlerine başladı. MİLKAR ve MİLKED projelerinin sözleşmeleri imzalanırken, HÜRKUŞ uçaklarının ilk teslimatlarının da bu yıl içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor.